DTS Tasarım Merkezi'nden Ayakkabı Tasarımı Workshop Etkinliği

18 Aralık 2018 tarihinde, 10:00-17:00 saatleri arasında DTS Tasarım Merkezi Deri Bölümü tarafından düzenlenen özel bir etkinlik, tasarımla ilgilenen katılımcıları bir araya getirerek ayakkabı tasarımının özgün ve yaratıcı yanlarını anlatmayı amaçladı. "Ayakkabı Tasarım Workshop" adı verilen etkinlik, katılımcılara eskizle başlayıp ürüne dönüşüm sürecini deneyimleme fırsatı sundu.

DTS Tasarım Merkezi, tasarım konusunda uzmanlaşmış bir eğitim kurumu olarak, katılımcılara profesyonel bir deneyim sunmak üzere bu etkinliği organize etti. Workshop, katılımcılara ayakkabı tasarımının temel prensiplerini anlama, yaratıcılıklarını geliştirme ve kendi tasarımlarını hayata geçirme şansı verdi.

Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümünde görev yapan ayakkabı tasarımcısı/öğretim görevlisi Asude Mıhladız Kandal, öğrencilere benzersiz bir deneyim sunarak ayakkabı tasarımının inceliklerini öğretti. Öğr. Gör. Asude Mıhladız Kandal, gerçekleştirdiği "Ayakkabı Tasarımı Workshop" eğitimiyle öğrencilere tasarım dünyasının kapılarını araladı.

Eğitim, katılımcılara teorik bilgilerin yanı sıra pratik beceriler kazandırmayı amaçlayan bir içerikle şekillendi. Öğr. Gör. Asude Mıhladız Kandal, tasarım sürecinin başlangıcından, prototip oluşturmaya kadar olan aşamalarda öğrencilere rehberlik etti. Workshop, ayakkabı tasarımının temel prensiplerini kapsayarak malzeme seçimi, estetik anlayışı, kullanıcı konforu gibi konularda derinlemesine bir öğrenme süreci sağladı.

Etkinliğin ilk aşamasında, katılımcılar bir araya gelerek tasarımın ve ayakkabının tarihsel gelişimi, ayakkabı tasarımının temel konularını içeren bir sunumla karşılaştılar. Tasarımın temel prensipleri, malzeme seçimi, fonksiyonellik, estetik ve kullanıcı konforu gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Ardından, katılımcılara kendi tasarımlarını oluşturabilmeleri için gerekli temel bilgiler ve araçlar sunuldu.

Eskizlerle başlayan ikinci aşamada, katılımcılar kendi tasarımlarını kağıda dökebildiler. Öğr. Gör. Asude Mıhladız Kandal, bu süreçte katılımcılara rehberlik ederek tasarımlarını geliştirmelerine yardımcı oldu. Yaratıcılık ön planda tutularak, farklı tasarım yaklaşımları ve stilleri teşvik edildi. Öğrencilere kattığı değer sadece teknik becerilerle sınırlı kalmadı; aynı zamanda yaratıcılığın ve özgün düşüncenin önemine vurgu yaparak, katılımcıların ve öğrencilerin kendilerini tasarım sürecine daha derinden dahil etmelerine olanak tanıdı. Eğitim boyunca, kendi tasarımlarını geliştirmelerine ve bu tasarımları gerçeğe dönüştürmelerine olanak sağlayan pratik uygulamalar yapıldı.

Asude Mıhladız Kandal, workshop sürecinde öğrencilerle birebir iletişim kurarak, onların kişisel yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı oldu. Bu yaklaşım, öğrencilerin sadece ayakkabı tasarımı alanındaki bilgilerini değil, aynı zamanda kendi yaratıcı potansiyellerini de geliştirmelerine katkı sağladı.

Eğitim sonunda, öğrencilerin tasarladıkları ayakkabı çizimleri taranarak ve fotoğraflanarak yapay zeka sistemli çalışan platformlara aktarıldı. Yenilikçi bir yapay zeka aracı olan “OpenArt” kullanılarak tasarımlar oluşturuldu.  Görsel sanat ve teknolojinin kusursuz bir birlikteliği olan OpenArt platformu, öğrencilere ayakkabı tasarımında benzersiz bir deneyim sunmuştur. OpenArt, çizim yeteneklerini kullanarak kişiselleştirilmiş ayakkabı tasarımları oluşturulmasına olanak tanıyan interaktif bir araç seti sunmaktadır.  OpenArt platformu, tasarım sürecinin tamamlanmasının ardından katılımcılara çeşitli renk seçenekleri, desenler ve malzemeler sunarak tasarımın son halini belirleme şansı verdi.  Katılımcılar, tamamen kendilerine özgü ve özelleştirilmiş ayakkabı tasarımlarını bu aşamada hayata geçirebildiler. OpenArt, sanat ve ayakkabı tasarımını bir araya getirerek kullanıcılarına sıra dışı bir deneyim sunarken, aynı zamanda kişiselleştirilmiş moda dünyasında yeni bir dönemin kapılarını aralamaktadır.

Asude Mıhladız Kandal' ın rehberliğinde tamamlanan workshop ile ayakkabı tasarımına ilgi duyanlar için benzersiz bir deneyim sunarak, DTS Tasarım Merkezi'nin profesyonel yaklaşımını ve yaratıcı vizyonunu katılımcılara taşıdı. Ayakkabı Tasarım Workshop, tasarımla ilgilenenlerin becerilerini geliştirmelerine ve kendi tasarımlarını yaratmalarına olanak tanıyarak unutulmaz bir deneyim sunmuş oldu.